9.9.2013

Vielä kerta (enimmäkseen) Microsoftista ja Nokiasta

Viime päivät on (pääasiassa) Suomessa ja (paljon vähemmän) muualla maailmassa kohkattu Microsoftin päätöksestä ostaa NokianDevices & Services -yksikkö, Nokia-brändin käyttöoikeus yksinoikeudella vuoteen 2016 asti sekä lisensoida kasa patentteja. Microsoftin tavoitteena on ilmeisesti rakentaa samankaltainen ekosysteemi, jota Apple ja Google ovat rakentaneet jo vuosia. Nämä kaksi sekä muutamat muut toimijat ovat osoittaneet, että palvelujen, laitteiden ja ohjelmistojen pitäminen yksissä käsissä on hyvä ratkaisu ja mahdollistaa paljon suuremman busineksen kuin eri aloille pilkottu, toimialakohtainen liiketoiminta.


Väitän, ettei Microsoft tule vieläkään onnistumaan yrityksessään. Jaa, miksikö? Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että Microsoft ei ole laitteistotalo, se on puhdas ohjelmistotalo. On aina ollut sitä. Voinen perustella näkemystäni?


Apple aloitti rakentamalla tietokoneita, vaikka käytännön pakosta oli myös tuotettava jonkin verran ohjelmistoja näitä koneita varten. Apple on aina lähtenyt liikkeelle teknikka ja laitteet edellä. Luodaan tarve, sille ratkaisu (=laite) ja sen jälkeen tarjotaan mielekästä sisältöä.


Microsoft taas on alusta alkaen ollut ainoastaan ohjelmistotalo. Sen menestys perustuu käytännössä vain ja ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmän ympärille. Sillä on tehty rahat ja se on mahdollistanut sähläilyn kaikilla muillakin aloilla. Sillä sähläilyn Microsoft on tosiaan taitanut. Loppujen lopuksi näyttää, että se onnistuu sähläämään myös Windowsin kanssa, mutta palataan siihen kohta.


Montaako Microsoftin valmistamaa laitetta olet käyttänyt? Onko sinulla ollut Zune, epäonnistunut yritys peitota Applen iPod? Entä Surface-tabletti, jonka piti kilpailla iPadeja ja Android-tabletteja vastaan, ja joka aiheutti vuodessa $900 miljoonan tappiot? WindowsPhone, joka on saavuttanut jopa 5 % markkinaosuuden älypuhelimista (Applella on n. 40 %, Androidilla yli 50 %)? Xbox tai Xbox 360 saattaa joltakin jo löytyäkin. Mutta pointtini on tämä: Microsoft ei ole Xboxia lukuunottamatta koskaan onnistunut laitteiston (”hardware”) kanssa. Ja miksi sen pitäisikään, kyseessähän on ohjelmistotalo! Poikkeuksena täytyy todeta, että Microsoft Hardware hiiret ovat aina olleet melko hyviä. :)


Jos minulta kysytään, olisi Microsoftin parempi keskittyä siihen, minkä he tekevät parhaiten, eli PC-koneiden käyttöjärjestelmiin ja toimisto-ohjelmiin. Nokiaa paljon fiksumpi ostos olisi ollut vaikkapa Adobe tai joku vastaava ohjelmistotalo. Muutenkin Microsoft/Nokia -kuvio muistuttaa kovasti Microsoft/Sony/Ericsson -kuviota, joka johti Ericssonin kännykkäpuolen tuhoon ja Microsoftin taas yhteen laitekatastrofiin. Sonykaan ei selvinnyt tapahtuneesta haavoitta.


Sony ei myöskään ole laitepuolella juurikaan loistanut pitkiin aikoihin. Ilmeisesti ainoat tuotteet, jotka ovat oikeasti tuoneet Sonylle rahaa ovat Playstation-perheen pelikonsolit, joilla se kilpailee raa'asti Microsoftin Xbox-perhettä vastaan. Xbox onkin Microsoftin ainoita laitepuolen onnistumisia. Sen kehittänyt tiimi oli itse kehitellyt PC-pohjaista pelikonsolia, jota he kehitysvaiheessa kutsuivat DirectXBoxiksi, Microsoftin oman grafiikkarajapinnan mukaan. Microsoftin pelipuolen pomo Ed Fries ymmärsi hyvän päälle ja mahdollisti projektin jatkamisen.


Xbox olikin lopulta ainoa, joka kykeni edes jollain tavalla haastamaan kaikkien aikojen suosituinta pelikonsolia, eli Sonyn PlayStation 2:ta. Tänä talvena saamme Microsoftilta jo kolmannen Xbox-sukupolven, kun Xbox One (joka noudattaa Microsoftin käsittämätöntä (!) nimeämislogiikkaa) haastaa vähän aiemmin julkaistavan Sony PlayStation 4:n. Mutta tapojensa mukaisesti näyttää pahasti siltä, että Microsoft onnistuu sähläämään myös Xboxin menestyksen. Sen sijaan, että se olisi keskittynyt kilpailijansa tapaan tekemään parhaan mahdollisen pelikonsolin, Xbox Onesta yritetään tehdä olohuoneen jokapaikan höylää, jolle TV-sisällöt ovat tärkeämpiä kuin pelit. Heti Onen julkaistamistilaisuuden jälkeen netissä levisi ”koostevideo”, joka teki hyvin selväksi Microsoftin strategian: TV, urheilu ja suosikkipelien jatko-osat minimaalisin lisäyksin olisivat Onen myyntivaltteja. Paitsi että ne eivät niitä ole. Eikä Microsoftin ilmoitus käytettyjen pelien myynnin estämisestä tai pakollisesta nettiyhteydestä auttaneet lainkaan tyrmistyneiden Xbox-fanien rauhoittamisessa. Samaan aikaan Sony repi ilon irti sosiaalisessa mediassa julkaisten muun muassa videon, jossa tehtiin rankkaa pilaa Xboxin käytettyjen pelien estosta.


Tämän kaiken jälkeen Microsoft taipui jonkin verran ja palautti käytettyjen pelien myyntimahdollisuuden ja lupasi, että konsoli toimii pääpirteissään myös ilman nettiyhteyttä. Mutta vahinko oli jo tapahtunut. Lisäksi tiedotettiin, ettei konsolin lanseerausaikataulu koskenutkaan koko maailmaa, vaan ainoastaan osaa markkinoista. Esimerkiksi Suomeen ja muualle Pohjois-Eurooppaan uusi Xbox saapuu vasta kuukausia muiden maiden jälkeen, ”niin pian kuin mahdollista”. Kun Microsoft vielä puri omaa jalkaansa ilmoittaen, että Xbox 360:n tukeminen jatkuu vielä vuosia, sillä kyseessä on erittäin kannattava tuote, onko kenellekään yllätys, jos Xbox One floppaa? Ainoa asia uudessa Xboxissa, joka oikeasti voi tehdä siitä haluttavan, joskin pienen piirin keskuudessa, on se, että jokainen konsoli on ns. development-laite, eli millä tahansa Xbox One -konsolilla pitäisi pystyä kehittämään omia pelejä. Tämä on kaupallisessa maailmassa täysin uusi idea, mutta saa nähdä, riittääkö se nostamaan Microsoftin ojasta, jonka he itselleen kaivoivat.


Lupasin vielä palata Windowsiin ja siihen, miten Microsoft on sähläämässä senkin kanssa. On jo yleisesti tiedossa, että Windowsin historiassa joka toinen versio on se toimiva ja joka toinen ”floppi”. Windows 95 mullisti PC-käyttöjärjestelmät, Windows 98 ei. Windows XP:stä tuli kaikkien aikojen suosituin käyttöjärjestelmä, jonka nimiin suuri osa maailmasta vannoo edelleen, vaikka sen tuki jatkoaikoineenkin loppuu keväällä 2014. Windows Vistaa taas pidetään Microsoftin suurena epäonnistumisena, mutta Windows 7 palautti uskon siihen, että Microsoftilla on toivoa. Sitten julkaistiin Windows 8, jonka perusoletuksena oli, että kaikki vanha piti laittaa uusiksi. Käynnistä-nappi poistettiin ja käyttöjärjestelmä rakennettiin kosketusnäyttöjen ehdoilla vaikka suurin osa Windows-laitteista on edelleenkin ihan perus-PC-koneita.


Kaikista fiksuinta olisikin rakentaa koko Windows alusta asti uudelleen, mutta se ei taida olla mahdollista, sillä yhteensopivuus vanhojen ohjelmien ja tiedostojen kanssa on monelle Windows-käyttäjälle erittäin tärkeää. Tämä johtaa siihen, että Windows joutuu kantamaan mukanaan massiivista painolastia, esimerkiksi Windowsin rekisterin osalta. Siksipä Windowsista ei voi koskaan tulla yhtä kevyttä kuin Googlen Chrome OS tai vakaata kuten Applen Mac OS. Riskejä ei kannata ottaa. Ehkä Windows 9 (tai se on varmaankin Windows Hawaii tai jotain yhtä fiksua :) ) palauttaa Microsoftin voittokantaan. Tai sitten ei.



Kaiken tämän jälkeen en siis ole kovin optimistinen, kun mietin, että mitä Nokialle Microsoftin käsissä käy. En ole siinä mielessä nostalgikko, että ikävöisin vanhojen hyvien aikojen Nokiaa saatika, että toivoisin, että Suomeen saataisiin ”UUSI Nokia”, mutta eiköhän tämä ollut tässä. Nyt uutta putkeen ja menoksi. Rakennetaan uutta, lisää ja parempaa. Eikä yhtä jättiläistä, joka sortuu mahdottomuuteensa vaan useita, pienempiä, ketteriä ja fiksuja teknologiayrityksiä, joilla nostamme Suomen taas sinne, minne me kuulumme. Maaksi, joka on teknologian aallon harjalla laajalla rintamalla, ei savijalkaisen puhelinjätin varassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti