Silmään pisti McDonald’sia koskeva uutinen siitä,
miten aikomus parantaa palvelua voi asiakkaalle näyttäytyä täysin
päinvastaisena. Mäkkäri lanseerasi nelisen vuotta sitten yleisen
erikoiskahvitrendin keskellä omat erikoiskahvinsa. Samaan aikaan myös sisustus
alkoi muistuttaa mukavia “sohvakahviloita”. Periaateessa hyvältä kuulostava idea, jolla haluttiin saada
olohuonemaisissa kahviloissa rahaansa ja aikaansa käyttäviä cityihmisiä
viihtymään Ronaldin kultaisten holvien suojissa.
Suunnitelma kuulostaa ihan hyvältä - paitsi että McDonald’s ei ole kahvilabrändi. Kahvi kyllä kuuluu olennaisena osana valikoimaan, mutta helppona, kuumana ja ennen kaikkea nopeana perusvaihtoehtona.
Suunnitelma kuulostaa ihan hyvältä - paitsi että McDonald’s ei ole kahvilabrändi. Kahvi kyllä kuuluu olennaisena osana valikoimaan, mutta helppona, kuumana ja ennen kaikkea nopeana perusvaihtoehtona.
McD on perheravintola, jossa hampurilaisgenreen
kuuluva ruoka tulee eteen pikaisesti. Se
on lupaus ja odotusarvo. Jos tältä kaidalta polulta lähtee seikkailemaan
slowfoodin ja gourmet-kokemusten maailmaan, niin on – ei enempää eikä vähempää
– kuin positioimassa McDonald’sia uuteen kategoriaan.
En oikein usko, että
lifestyle-kahvilapiirteitä Mäkkäriin tuoneet henkilöt olivat ajatelleet asian
näin. He olivat unohtaneet asiakkaan motiivit kävellä McDonald’sin ovista
sisään tai lipua drive in -kaistalle. Niin siinä helposti käy, kun ei tarkastele tulevaisuudensuunnitelmiaan
brändin “identiteetilinssin” läpi. Monesti näille brändin helposti
teoreettisilta vaikuttaville ns. sääntöpykälille tuhahdellaan yritysten myynti- ja markkinointiorganisaatioissa.
Ei kuitenkaan pitäisi – asiakkaat kyllä
narauttavat piittaamattomuudesta. Brändin positioinnin muuttaminen on kallista
touhua.
McDonald’s on siinä mielessä hyvässä seurassa, että
melkein brändi kuin brändi tahtoo jossain vaiheessa unohtaa identiteettinsä ja
hypätä mukaan peleihin, joissa heillä ei ole menestymisen edellytyksiä. Nike
yritti aikanaan laajentaa mallistoaan urheilukentiltä toimistoon, kotoinen
Anttila pisti pystyyn alabrändin nuorisovaatteita myymään, ja se yksi entinen
matkapuhelimia valmistanut yritys halusi tehdä mobiilin pelikonsolin, joka myöstoimisi puhelimena.
Brändin menestyksekäs hallinta ja kehittäminen on
tarkkaa työtä ja harha-askeleet maksavat usein enemmän kuin mihin
yksinkertaisesti on varaa. Vastaavasti taiten ohjattu brändi tai monta
limittäistä brändiä sisältävä brändiarkkitehtuuri on potentiaalinen
kultakaivos.
Onnistumisistakin riittää onneksi esimerkkejä.
Brändiarkkitehtuurin varsinainen mestari on VW Group, jonka neljä ns.
tavalliselle kansalle suunnattua automerkkiä: Audi, Volkswagen, Škoda ja Seat
ovat hyvin suurista faktisista samankaltaisuuksia huolimatta jokainen täysin
omaa vahvaa elämäänsä elävä menestyvä brändejä. VW Groupin johto todella
tietää, miksi kutakin brändiä ostetaan ja ketkä sitä ostavat. Jokainen
nelikosta pysyy jatkuvasti hyvin uskollisena omalle ytimelleen ja uudistukset
sekä muutokset tehdään taiteen sääntöjen mukaan.
Suomalainen brändinhallinnan voimatekijä on iso S eli S-ryhmä. Se koettelee jatkuvasti
siipiään uusilla metsästysmailla, ja vaikka monelle vihreän kortin valta on punainen
vaate, niin reilusti useampi tykkää. S pysyy uskollisena sille, että kaikki
suunnataan tavalliselle suomalaiselle ja helposti sekä selkeästi
hyödynnettäviin keskittämisbonuksiin. ABC:n peruslounas tuntuu ilmaiselta kun
sen maksaa Prisma-ostoksista kertyneillä bonuksilla. Uskottavuus valituissa
kategorioissa on erittäin korkealla tasolla. Tuleekin olemaan mielenkiintoita
nähdä miten S-pankin sijoituspalvelut iskevät asiakkaisiin. Ainakin perusajatus siitä, että bonuksia
voikin siirtää suoraan sijoitustuotteisiin on johdonmukainen ja uskottava.
Brändin ensisijainen velvoite onkin pysyä itselleen uskollisena. Kuulostaa itsestäänselvyydeltä,
mutta moni yritys retkahtaa siihen, että lähtee liiaksi asiakkaittensa
vietäväksi. Hokema ”asiakas on oikeassa” on vaarallinen väärin tulkittuna.
Ensin on tärkeää tiedostaa, kenet haluaa asiakkaiksi, seuraavaksi tulee
ymmärtää mikä yhdistää haluttuja asiakkaita ja siitä tiedosta aukeavaa polkua
pitää seurata jääräpäisesti. Jos uskolliset
asiakkaat ostavat ensisijaisesti nopeaa ja helppoa ratkaisua, ei kannata
yrittää tuputtaa parempaa laatua hitaammalla toimitusaikataululla. Jos asiakas
kokee tekevänsä fiksuja valintoja, kun jokaisesta perheen ostoksesta kertyy käytettävää etua yhteen
laariin, niin sitä sarkaa kannattaa kylvää – kunhan ymmärtää uskottavuutensa
rajat.