12.9.2013

Henkilöbrändien ykkönen
"Niin usein olen matkoihini kävellyt ja melkein yhtä usein takaisin tullut..." Nyt on kuitenkin kyse Juice Leskistäkin vahvemmasta suomalaisesta henkilöbrändistä. Miehestä joka tulee paikalle, hoitaa hommansa ja lähtee omien juttujensa pariin, mitä ne nyt sitten kulloinkin sattuvat olemaan. Ei sitä tiedä, koska hän ei niistä juurikaan kerro.Tämä kaveri on nykymaailmassa siinä mielessä poikkeuksellinen henkilöbrändi, että häntä ei voisi vähemmän kiinnostaa olla suomalainen tai minkään muunmaalainenkaan henkilöbrändi. Tai yleensäkään mikään brändi. Juuri siksi hän on niin omassa luokassaan. Kimi. Maailmassa on todennäköisesti sellaiset puoli miljardia ihmistä, jotka yhdistävät nimen ja henkilön oikein, ilman jatkovihjeitä. Se on aika paljon.

Kimi Räikkönen on todistanut olevansa formulakuljettajana maailman ehdottoman eliitin ehdotonta eliittiä. F1-maailman huipulle nouseminen on suoritus, joka kerää ihailua, aplodeja ja kumarruksia kaikkialla maailmassa. Niin paljon kuin vannoutuneena penkkiurheilijana innostunkin Kimin suorituksista radalla, niin mielestäni kaikkein parasta hänessä on kuitenkin hänen persoonansa. F1 on mahdollisesti maailman kaupallisin laji ja liite "sirkus" sopii sille täydellisesti. Se on maailma, jossa raha todellakin ratkaisee ja mielikuvien rakentamiseen ynnä vahvistamiseen kulutetaan käsittämätön määrä resursseja. Viihdemaailman tähdet sekä eri alojen huippupäättäjät parveilevat formulavarikoilla ja jonottavat päästäkseen hetkeksi patsastelemaan kisan jälkeiseen palkintojenjakoon parhaiden kuljettajien kanssa - voittajan toimesta samppanjalla kasteltu mittatilauspuku tuo kummasti lisää särmää omaan henkilöbrändiin. Managerit, PR-konsultit, formulatoimittajat ja kaikki muut valtavan mielikuvakoneiston osat suoltavat F1-brändiä maailmanlaajuiseen tietoisuuteen 365 päivää vuodessa. Ei niin pientä asiaa tai yksityiskohtaa, etteikö siitä saisi isoilla kirjaimilla kirjoitettua uutista aikaiseksi. 

Yksi F1-maailman kirjoittamattomia (tai kirjoitettuja, kuka tietää?) lakeja on myös se, että kuljettajien pitää palvella tätä valtavaa showta. He ovat esiintyjiä siinä missä kuljettajia - ja heidän pitää mieluiten tulla maasta ja kielialueelta, jossa populaa ja ostovoimaa riittää. Tähän kuvaan Kimi Räikkösen persoona sopii mahdollisimman huonosti. Ja juuri siksi niin hyvin. "Obviously"-sanaa 10 kertaa minuutissa toistavien, ulkonäöstään ja julkikuvastaan äärimmäisen pedanttien tärkeilijöiden joukossa kaveri, joka kertoo suorassa lähetyksessä olleensa paskalla, kun Michael Schumacheria kukitettiin (ensimmäistä kertaa) eläkkeelle on enemmän kuin tervetullut. Elokuvien, kirjallisuuden ja tv-sarjojen rakastetuimmat sankarit ovat niitä vähän ulkopuolisia ja sisäänpäinkääntyneitä, köyhistä oloista tulevia "rumia ankanpoikasia". He eivät mielistele ketään, eivät ota taka-askelia ja todistavat sitten teoillaan olevansa porukan kingejä. Sitten he poistuvat auringonlaskuun ilman pidempiä puheita. Kimi Räikkönen on itse asiassa kuin täydellinen Hollywood-luomus. Vaikka hän onkin mahdollisimman kaukana siitä.

Mutta kyllä neuvojia ja sormeaan heristäviä asiantuntijoita on matkalla riittänyt. F1-maailman kummisetä Bernie Ecclestone, Ferrarin pääjohtaja Luca di Monezemolo, Sauberin omistaja Peter Sauber, Niki Lauda ... ja tietysti jokainen kynnelle kykenevä suomalainen "kansainvälinen tyyppi", Lenita Airistoa myöten, on paheksunut Räikkösen persoonaa. Kun Ferrari antoi potkut, eli "osti sopimuksen ulos" reilusti yli 10 miljoonalla eurolla (!),totesivat arvostelijat tyytyväisinä olleensa koko ajan oikeassa Kimin suhteen. Kenenkään ei myöskään pitänyt kaivata Kimi Räikköstä sliipatussa formulamaailmassa. Kun tämän maailman yivoimaisesti suurin, kaunein, rikkain ja sliipatuin osa sitten toivotti Kimin takaisin joukkoonsa, henkilökohtaisen anteeksipynnön kera (vaikka siis olivat maksaneet toistakymmentä miljoonaa potkujen korvauksena), voisi sanoa, että Kimi on pistänyt jättiläisen polvilleen eteensä. Kimiä se ei kuitenkaan taida juurikaan hetkauttaa - hän kun ei ole koskaan kyseenalaistanut itseään ja valintojaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti