27.9.2013

Kuka pelkää autoilevaa suomalaista?


Sitä voisi helposti luulla, että autoilu on ongelma Suomessa. Lähes viikottain uutisoidaan uusia yksityisautolun hintaa nostavia päätöksiä tai lakiesityksiä. Tiemaksuja, ilmaisten parkkipaikkojen poistamista, katujen muuttamista kävelykaduiksi - ja stten tietysti sitä loputonta saarnaa siitä miten pitäisi liikkua muuten kuin omalla autolla. Tai ainakin ottaa mukaan kaikki samaan suuntaan liikkuvat iloiseen kimppakyytiin.

Minä en ymmärrä.

Suomi on iso maa ja täällä on vähän ihmisiä, ja tulee aina olemaankin. Jopa pääkaupunkiseutu on globaalissa vertailussa ihan haja-asutusaluetta. Ja kun ihmisiä ei ole muurahaisiksi asti, niin automääräkään ei huimaa. Kuulostaako kestävää kehitystä rienaavalta törkykirjoitukselta? Jos siltä tuntuu, niin olet autoiluvastaisen aivopesun uhri. Otetaanpa vertailukohta: Lontoo. Lontoon kaupunkialue on kooltaan 1579 km2, alueella asuu n. 7,5 miljoonaa ihmistä ja kaupungissa hyrrää 2,5 mljoonaa autoa. Suomen pääkaupunkiseutu on kooltaan lähellä Lontoon mittoja, eli n. 1490 km2. Täällä kuitenkin asuu ainoastaan hitusen alle 1,1 miljoonaa ihmistä ja autoja on suorastaan naurettavan vähän tälle porukalle: 300 000. Laajennetaan vertailua maatasolle. Iso-Britannan pääsaari on kooltaan n. 230 000 km2 ja asukkaita saarella on noin 60 miljoonaa. Suomen vastaavat numerot ovat 390 000 km2 ja vähän yli 5 miljoonaa ihmistä. Entä sitten ne autot? 28,7 miljoonaa autoa huristelee sumuisella pienellä saarella. Suuressa Suomenmaassa autokanta on noin 90 % pienempi, 2,5 miljoonaa. Eli sattumalta suunnilleen tasan saman verran kuin Lontoon alueella, vaikka ns. lääniä on sellaiset 240 kertaa enemmän.

Minä en todellakaan ymmärrä.

Suomi on pitkien välimatkojen ja erittäin haastavien keliolosuhteiden maa. Jos täällä haluaa jonnekin päästä - myös pääkaupunkiseudulla - niin auto on aivan ylivoimainen ratkaisu. Ja koska autoja on absoluuttisena lukumääränä Suomessa kovin vähän pinta-alaan suhteutettuna, niin luulisi ettei niiden käyttämisestä tehtäisi valtavan hankalaa ja kallista. Päinvastoin, luulisi että annettaisiin edes vähän köyttä pimeässä ja kylmässä selviamiseen, vaikuttamalla siihen että ihmisillä olisi taloudellisia mahdollisuuksia hankkia turvallisia autoja ja vieläpä paikkoja joihin näitä turvallisia autoja saisi pysäköityä edullisesti. Aika moni lapsiperhe voisi paremmin tällaisen ajattelun tuloksena. Mutta ei, Suomessa suhtaudutaan autoiluun samalla asenteella kuin alueilla joissa on valtavasti ihmisiä ja niukasti tilaa. Se taas on skenario, joka ei ihmiskunnan olemassaolon aikana tule koskaan täällä toteutumaan.

Miksi pysyvästi harvaan asutussa isossa maassa, jossa auto on kätevin tapa päästä paikasta toiseen, tekemään kansantalouden,yhteiskunnan ja perheen kannalta äärimmäisen tärkeitä asioita, halutaan kaikin keinoin hankaloittaa auton omistamista ja sen käyttöä?

Minä en ihan oikeasti ymmärrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti